torsdag 3 juni 2010

Lin

Letade efter en duk att lägga på soffbordet i dag och hittad i gömmorna ett par dukar som jag vävt för ganska många år sedan.
När jag fick syn på dom så började genast tankarna vandra bakåt i tiden, varför då? Jo jag har vävt med lingarn som jag fick av min svärmor.
Detta lingarn hade hennes mamma odlat och sedan berett hela den långa vägen till färdigt garn.

På den tiden var det inte bara att gå till affären och köpa det garn man ville ha.
Det skulle odlas, skördas, rötas, bråkas, skäktas, häcklas och spinnas. Vem kan göra detta i dag?? Och vet man vad alla moment innebär och hur de utförs? Man kan ju visserligen i dag läsa sej till det, om man är intresserad.
Jag beundrar dessa människor som arbetade och slet sina kroppar med att få fram garn så de kunde väva tyger till kläder, lakan, dukar m.m.
Inte gjorde man detta på en dag inte, det var långtidsplanering som gällde.

När mamma i dag tittade i sin vävstuga hittade vi mera lingarn, så jag måste väl försöka att s.s. få igång en väv, blir riktigt sugen, men det är flera detaljer som måste fungera först, så jag får se...


En härva , uppnystat garn och spolat garn finns

Detta garn är ganska grovt och en del "bös" i,
kanske inte så skönt att använda till lakan...


Löparna jag vävt, den vänstra är inte tvättad,
den högra är tvättad många gånger.
Det är bomull i varpen och lin i inslaget.

Linet är väldigt vackert där det växer med sina blåa blommor,
dukarna blir också väldigt fina, det är något speciellt dom,
levande, inte bara svårstrukna.

Kram Birgit



4 kommentarer:

Bonnfrua sa...

Vad fint du skriver om linet som pappas mormor berett. OCh du vet väl att man ite får centrifugera lin... :-) Hahahihi, annars kan mormor tala om det för dig! :-)
Kram

Birgitta sa...

Hej! Tycker absolut att du ska sätta igång och väva av det gamla lingarnet. Du får väva grova handdukar, som blir outslitliga.
När jag gick vävutbildningen fick vi göra alla moment med linberedningen. Tyvärr tål jag inte att hålla på med det, får sådan hosta av dammet. Känner även av att väva med oblekt lin.
I morron blir det provväv av mattan. Har bara 348 trådar kva att solva. Skedningen går fort att göra och det är bara 6 skaft och trampor, så det blir 36 snören till tramporna. Mattan är en beställning och jag hoppas den blir fin.
Ha en härlig fredag.
Kram Birgitta

Monica sa...

Så duktig du är, som kan väva! Och så härligt att använda det gamla garnet, som din mans mormor har odlat.
Vi har, i vår släkt,en dopklänning i lin, som min mormorsmor odlat och berett och sytt en dopklänning av till sina döttrar, min mormor och hennes två systrar. Sen är min mamma, jag, mina barn och barnbarn döpta i den (och alla syskon också, förstås...).
Det blir 5 generationer - hittills!
Hisnande!
Ha en bra dag, kram, Monica

Monica sa...

Det är klart att du ska "sätta igång" och väva. Du har ju garnet...tänk att få väva vackra dukar som sedan du i din tur kan föra vidare till nästa generation!
Nu är sommaren räddad Birgit..*fniss* du blir sittande framför vävstolen: Eller kanske du börjar till hösten....
Önskar dig en skön Helg.
Kram Monica