onsdag 31 mars 2010

Vårpromenad

Påskstädning hos mina föräldrar stod på schemat för i dag. Så nu är det gjort och känslan av nystädat är ju skön att få ha. Tänk att få lägga på hemvävda dukar och egenhändigt broderade dukar på borden till helgen visst är det fint.
Jag blir ordentligt sevad med både fika och mat. Idag blev det stekt rödspätta, det smakade ypperligt. Mor min är en hejare på att laga mat, för att inte tala om såsen hon gör. När städningen var avklarad tog vi oss en promenad, trots kall nordanvind. Förra sommaren införskaffade sej föräldrarna varsin eloped som de kan åka på. Ett fantastiskt hjälpmedel. Så nu kan de ta sej ut lite själva i omnejden när de vill.
Här stannar de vid vägrenen tills traktorn passerat.
Vägen är ganska smal med mycket trafik.
Detta fick jag syn på i skogskanten.....

...syns det att det är blåsippor?
Vad glad jag blev för dessa små knoppar.

Måste bara visa en av alla dukar mamma vävt.
Det här är östgötadräll.
Det var lite av min dag. Hoppas din varit bra.
Ha det gott.
Kram Birgit

tisdag 30 mars 2010

Sol, regn...

Sol, regn och sol, visst är det en skön blandning och att det inte är den vita varan som dalar, ellervräker ner. Yngsta dottern var inte glad i går när hon ringde, det snöade för fullt och var "snorhalt".
I dag har jag vaknat till en klarblå himmel, sol och skönsjungande fågelsång. Då kan man inte annat än vara glad. Ska sitta och slappa hos frissan på f.m. det är avkoppling tycker jag och ger lite guldkant på dagen.

Taggen hälsar gomorron...
I går var det både sol och regn,
visst är det fint när regnbågen visar sej

Regnbågen var hel över hela himlavalvet.

Hoppas du också får se solen idag.
Om inte så ska du veta att solen finns bakom molnen ändå
och kommer att skina hos dej när molnen skingras.
Ha en bra dag.
Kram Birgit

lördag 27 mars 2010

Vårsysslor

I dag har maken och jag varit i mitt föräldrahem och klippt träd. Det är några år sedan de blev omskötta, så det var dags nu. Vi hade alldeles ypperligt väder, solsken. Vädergubbarna hade spått fel för den här dagen, de hade lovat regn.
När vi som bäst höll på att arbeta blickade vi upp mot skyn. Det var svanar som flög över oss och "pratade". Efter en stund kom det även tranor, även de "pratade" men varandra. Vilken lyx att få bo så man kan uppleva sådana här händelser.


Äppleträden före beskärning

Så blev det.
Blåmesar höll på att flytta i i holkarna


Några tegelpannor hade gått sönder av all snö och behövdes bytas ut.
87-åringen kunde inte hålla sej på marken, utan måste serva....


Husinnevånarna verkar nöjda med arbetet som blev utfört i dag.


Ha en skön lördagskväll
Birgit



fredag 26 mars 2010

Wasgij

När man som jag inte är ute i arbetslivet längre, kan man ju till viss del disponera sin tid lite hur man vill. En av de saker som för mej är väldigt avkopplande, är att lägga wasgij. Det var sonen med familj som kom hem med ett sådant pussel, jag hade aldrig sett ett sådant tidigare, men upptäckte att det var väldigt roligt att lägga. Så nu har jag lagt en hel del sådana. Det är ju en viss utmaning eftersom man inte lägger det som bilden föreställer utan något annat,t.ex. vad som händer i nästa ögonblick.
I dag har det varit en aning av sommar här. Vi har haft 16 grader varmt, så snön får verkligen ge med sej nu. Fast det finns fortfarande mycket kvar på skuggiga ställen och där man öst upp högar.




Här är kartongen med pusslet.


Så här blev bilden när pusslet var klart.
Detta tog ca två veckor att lägga.


Tänk vad en fjäril kan förgylla en vårdag


När jag tittade på blommorna fick jag syn på flera bin som surrade runt.
Det känns som våren är här.

Ha en skön fredagskväll
Kram Birgit

torsdag 25 mars 2010

Våffeldagen

I dag har jag varit på stora sjukhuset i sta´n. Inget farligt, bara en koll av mina ögon. När jag i arla morgonstund åkte iväg så såg jag att våren är på gång ordentligt. På en översvämmad åker var det massor av svanar. De är ju så stiliga tycker jag. Efter ytterligare någon mil så satt en hel flock med starar och käkade på en åker som var snöfri. Väl inkommen till sta´n så var det så gott som snöfritt. Det kan man inte säga att det är hemma i vår trädgård, men snart hoppas jag.

Våra stackars spirea och rosbuskar, undrar om de överlever?

Jag inhandlade en blomma i dag,
som får hälsa välkommen,
ute på vår trappa.

Det är ju våffeldagen i dag, så det blev
våfflor,hjortronssylt och vispgrädde
när maken kom hem i dag.
Smakade ypperligt.
Kram Birgit

tisdag 23 mars 2010

Ett litet minne

När jag letade i mina gömmor här om dagen hittade jag den här asken. Den har legat undanstoppad i många år, men nu tog jag fram den och begrundade den. Det är ju faktiskt en ganska fin ask och gammal, hur gammal vet jag inte, men kanske från -50 talet. Jag tror det för det som står skrivet på baksidan tyder på att det kan vara så.

Innehållet är en duk som är oanvänd.

Detta har min svärmor skrivit

Så blev det när duken kom på bordet.
Tulpanerna köpte jag på torget i fredags.

Visst är det en fin tulpan, mycket mörkare färg än kortet visar.

Kram Birgit

måndag 22 mars 2010

Ett nytt år!

Jaha, så har man börjat på ett nytt levnadsår igen. Jag förstår inte att den dagen man fyller kommer allt tätare och tätare..... När man var barn längtade man ju till födelsedagen, den kunde inte komma snabbt nog.
När jag var ung var det många äldre som sa, när jag tyckte tiden gick långsamt: vänta du bara tills du blir äldre, då går tiden fort. Jag trodde kanske inte alltid på det, men nu har jag egen erfarenhet av att det är så. Tänk att äldre för det mesta har rätt...så nu kanske jag också har rätt ibland eftersom jag börjar bli äldre???
I lördags hade vi goda vänner här på lite fika. Det är ju trevligt att träffas, umgås och prata, ja pratar gör man ju om allt och inget. Tänk att man kan få en kväll att gå väldigt fort av att bara umgås.
Nu är en ny vecka på gång igen med nya utmaningar som man kanske inte känner till än, men det är bara att traska på och försöka ta en sak i taget, när man har möjlighet till det, och inte röra ihop allt på en gång, för då kan det bli både jobbigt och tokigt.
Jag började veckan med en långpromenad och sedan en mugg te på trappan i solskenet när jag kom hem, det är väl en bra start,eller hur?


Blommor jag fick av Roger.

Tulpaner från Amsterdam, nej men från Avesta.
Tack såååå mycket.

Det blev en macka istället för kaffebröd.
Tårta blev det också.


Lite karameller när man sitter och myser i soffan.

Kram Birgit


fredag 19 mars 2010

Paket igen..

Det kom ett paket på posten i dag igen. Vad glad man blir. Det var ett litet paket med fint papper. Det var från två av barnbarnen. Paketet innehöll vad jag hade önskat mej, pärlplattor. Jag har ett par sedan tidigare som de andra barnen har gjort. Det är så roligt att få pyssel som de små gjort.
Den dagen jag fyllde 29 år fick jag också en fin present, det är ju ett antal år sedan dess, Vi fick en tös. Vilken födelsedagspresent! Hon kom som barn nummer tre i familjen. Nu är hon vuxen och har egen familj. Du kan kika in till henne här om du vill och säga grattis.
I morron ska jag bjuda mina föräldrar och goda vänner på tårta. Barn och barnbarn får vi träffa senare eftersom de bor lite längre bort.


Presenten som värmde så gott.

När man kommit till min ålder har man ju massor av saker i gömmorna.
Men jag kunde inte motstå detta porslinsägg.
Ska nog lägga i lite Anthon Berg godis till påsk.

Plockade in några snödroppar och krokus som får pryda bordet i helgen.
Ha en skön fredagskväll med mys.
Kram Birgit

onsdag 17 mars 2010

Paket

I dag har jag kännt mej lite nyttig, har bakat. Det är länge sedan jag såg botten i frysen, men nu gjorde jag det, så det var dags att ta fram lite bakattiraljer. Det blev kardemummabullar, muffins och några rågbullar som jag tagit receptet till hos Bagarstugan, där finns mycket fina tips om man är sugen på att baka. Visst är det gott med hembakat bröd, och när man har tid är det ju faktiskt en riktig skön avkoppling och så doftar det ju så gott i köket.
Det kom ett paket till mej också i dag. Det var från Birgitta som väver så mycket fint. Jag har vunnit en utlottning hos henne. Ett par vävda grytlappar, man kan använda dom som tabletter också.
Jag blev sååå glad.

Tack Birgitta för dessa och även på tipset om vandringsled.
Vi gillar att vandra så kanske vi testar den...

Kram Birgit

tisdag 16 mars 2010

Solsken, solsken, låt oss sprida solsken...

Fast nätterna är kalla händer det lite ute i naturen.
Jag kom på mej själv med att bara titta på gångbanan/vägen och där snön är borta när jag är ute och går. Jag ignorerar snön som är halvmeterhög på sidorna, kan det kanske bero på att man längtar så mycket efter våren nu.
Jag tog några bilder när jag var hos mina föräldrar i dag.



När jag stod på verandan surrade det runt huvudet, ja det var flugor.
De satt och solade på väggen.


Gången till fågelbordet som varit skottad hela vintern,
är nästan bar nu.

Här var snödrivorna så höga att staketet inte syntes,
så det blev lite misshandlat av snöröjaren.
Solen fortsätter att göra underverk får vi hoppas.
Kram Birgit

måndag 15 mars 2010

Fåglar

I dag på förmiddagen var jag ute på promenad igen, men den här gången promenerade jag på upplogade vägar. Lite lättare att gå än där vi gick i går.
Jag var och köpte en gul fin blomma till en dam i församlingen som fyller år i dag. Det var så roligt att träffa henne, hon kände igen mej idag och vi kunde prata en liten stund, jag förstod det mesta som hon sa eller menade. Det är sådana här små glimtar som gör mej glad.
När jag är och hälsar på någon på vårdboende upptäcker jag vad jag saknar mitt jobb...., men jag trivs bra med den tillvaro jag har nu också.
När jag gick hem från besöket tog jag vägen över ån som rinner genom samhället, jag visste att där finns många änder. Jag var lite sugen på att beundra dom en stund, de är så vackra.


Det var många änder i vattnet

Hanarna är så vackra, de riktigt glänser.
Huvudet ändrar färg beroende på hur ljuset faller ,
från svart till turkost.
En hona kom upp och hälsade på mej
Hon hade nog förväntat sej att jag skulle ha bröd med mej,
men tyvärr inte i dag.

Jag inhandlade en vårblomma på vägen hem också.
Den får pryda köksbordet.

Jag hittade den här tuppen i blomsteraffären och kunde inte motstå den.
Det blev en vit och en svart.
Så nu är det lite vår inomhus också här hemma.
Kram på er
Birgit

söndag 14 mars 2010

Sov du lilla videung...

I dag skulle det då bli av, ut och gå med förmiddagsfikat i ryggsäcken. Det var en efterlängtad promenad. Solen sken från klarblå himmel men snålblåst. Vi skulle testa om det gick att gå "Vackra vägen". Det är verkligen en vacker väg alla årstider, ett öppet enelandskap. Jag älskar att gå där och att sitta ner och fika bland vårblommor. Fast i dag hade jag inte räknat med blommorna. När vi kom fram var det endast ett skidspår där, vi hade misstanken, att det inte hade gått någon där innan. Vi vände om och traskade på i blåsten, men skönt var det.
Det får bli promenad här när snön har fått ge vika.

Den här vägen brukar vi också gå.
Här var det någon som gått tidigare, och skare var det.
Vi traskade på i spåret. Det gick ganska bra, tog bara lite längre tid än vanligt.
Men vad gör väl det...

Vi hittade en fin plats att fika på i söderläge.
Det var lite sämre att komma dit.
Snön räckte till ljumsken vissa steg och vissa höll skaren för.
Men skam den som ger sej.


Vi var iallafall nöjda och glada när vi fikat.
Det smakade verkligen gått efter den strapatsen.
Sedan var det bara att fortsätta gå i spår,
men till sist kom vi ut på plogad väg....

.....och där hittade vi videkvistar.
Visst är väl detta ett vårtecken?
Får se om jag kan gå ordentligt i morron eller om jag har träningsvärk.
Men en skön och nyttig tur fick vi i dag.
Det var vår söndagsförmiddag.
Så väntar en ny vecka på oss.
Katten och jag får klara oss själva denna vecka
för R ska till huvudstaden och jobba.

Ha det gott alla vänner.
Kram Birgit

torsdag 11 mars 2010

En helt vanlig dag

Fortfarande är vårkänslan kvar. Man får njuta av sol, takdropp och fågelsång. När man kör på vägarna märks också våren, fast på ett lite mindre trevligt sätt. Tjälskador.....
Dagarna rullar iväg snabbt, jag har varit hos föräldrarna de sista dagarna och servat lite. Det känns bra att kunna ha tid att räcka en hjälpande hand ibland.

Dropp från stupröret, snön får ge vika

Taggen solar igen, håller koll på snödropparna

Snön rasade i går från uthuset hos föräldrarna.
Staketet fick sej en rejäl smäll.

Senaste alstret jag gjort. Den är på väg till Avesta nu.
Det var kul att virka, tog inte lång stund. Får se om det blir en till, för garn finns.
Ja, det var allt för idag, ha det gott.
Birgit

tisdag 9 mars 2010

Är våren på gång?

Jag blir så glad av sådana här fina dagar som vi haft de sista dagarna. Solen skiner, fåglarna kvittrar och det är så ljust ute. Trots att jag har en hel del runt omkring mej nu, kan jag njuta. Vårsolen har ju en tendens att verkligen visa en hel del olika saker. Bl.a. har fönstren helt plötsligt blivit lite grumliga... dammråttor dansar på golvet och trots att det bara är ett par dagar sedan jag dammade bokhyllan är där damm igen, men vad gör väl det när det är sååå fint ute och man hör takdropp och ser hur snön sjunker ihop. Man måste ta till vara på det fina som dagen ger, när man har möjlighet till det.

Taggen tar tillvara på vårsolen, har hittat en skön plats.

Uthuset hos mina föräldrar, snön på väg ner, men vilar visst för sista etappen ner.
Polisen på stenen till vänster har kommit fram nu. Har varit översnöad tidigare.

Detta hittade jag i dag vid en av våra söderväggar, i går fanns det inga blommor.
Ett riktigt vårtecken eller hur, och man blir glad också.
Ha det gott och hoppas du också kan njuta av vårsolen.
Kram Birgit